Oamenii si cainii si-au intersesctat drumurile incepand de acum mai mult de 10.000 de ani.

De atunci cainii au trait la marginea satelor, apoi in sate, au muncit cu noi si ne-au pazit, au impartasit cu nui viata de familie si momentele de relaxare. Una peste alta cainii isi impart viata cu noi mai mult decat oricare alt animal.

De-a lungul istoriei rolul jucat de caini in societatea umana s-a schimbat dramatic…asa se face ca in timpurile moderne cainii sunt considerati membrii ai familiei, sunt celebrati in filme si arta, de la desene animate la literatura de marca. Cu toate acestea prezenta lor in casa noastra nu este intotdeauna una simpla.

Dar de unde vin defapt cainii? Sunt ei descendenti ai nobililor lupi? Aceasta intrebare i-au fascinat deopotriva pe oamenii de stiinta cat si pe iubitorii de cani. Stim cu siguranta ca familia din care face parte cainele se numeste Canidae, iar denumirea stintifica a cainelui este Canis familiaris. Unii oameni de stiinta sunt totus atat de convinsi ca, cainele este descendentul direct al lupului incat l-au numit Canis lupus familiaris. Alti oameni de stiinta insa contesta aceasta teorie spunand ca, cainele si lupul s-au dezvoltat in mod independent unul de altul.

Stim insa sigur ca, cainele este descendentul unui animal salbatic, fie el lup sa nu, dar acest lucru nu este atat de important in cadrul relatiei om-caine.

Daca tot spunem ca, cainii isi au originile intr-un animal salbatic cum au ajuns ei sa fie domesticiti? Cercetarile recente arata ca domesticirea cainilor a avut loc undeva acum 10000-15000 de ani. De atunci cainii ne-au acompaniat si servit in multe moduri si pot fi intalniti in literatura si arta antica, iar catava culturi vechi chiar s-au rugat lor. Cainii vechilor egipteni erau respectati si considerate mesageri ai zeilor.

Reprezentari ale cainilor in arta din Grecia si Roma antica dateaza de prin anii 300 i.Hr. Acestia au fost mentionati in scrierile lor de catre Aristotel si Homer, iar portrete ale lor existau pe monede romane si grecesti.

Cainii erau animale de companie valoroase si luptatori feroce si in Asia inca din anii 1000 i.Hr. In China, ei erau pretuiti de catre nobilime, care cresteau caini de talie mica, pe post de animale de companie. Se spune ca acesti caini erau atat de mici incat incapeau in manecile unui nobili-de aici si denumirea de caini de maneca.

In Europa medievala, cainii au fost folositi la vanatoare si erau foarte pretuiti de catre nobilimea vremii. Atat de multi erau pretuiti acesti caini, incat oamenii de rand nu aveau voie sa detina caini care puteau lua urma sau sa alerge vanatul.

Mai tarziu, in special in timpul Renasterii, cainii au devenit simboluri la curtile regale europene. Europenii cresteau caini pentru a fi folositi la vanatoare, dar imperecheau si caini mici pentru companie, dar si caini fiorosi pentru lupte cu animale salbatice. Cainii mici de companie erau foarte alintati si traiau in lux.

Pe la mijlocul anilor 1800 in Europa, apoi cu repeziciune in SUA, au aparut cluburile de rase si concursurile de rasa.